dilluns, 1 d’octubre de 2012

Els actes de cultura tradicional de la Festa Major 2012


La pluja de dissabte va produir la cancel·lació de molts actes, però per sort, molts dels actes vinculats a la cultura popular sí s'han pogut portar a terme. Ja sigui per la valentia enfront la pluja dels seus membres, com han estat les matinades gralleres, ja sigui perquè s'han pogut passar a diumenge, com el Correfoc Infantil i el Pratifoc. Els actes que van quedar totalment cancel·lats van ser la Trobada Castellera, tot i que els que es van apropar als assajos alguna coseta van poder gaudir i, amb els que no vem tenir tanta sort, els Picacrestes, la XX Mostra de Folklore i la Tamborinada popular.

La tarda de divendres va donar l'inici a la Festa Major 2012 amb la Cercavila de Festa Major. La gent s'agrupava a la plaça de la Vila a mida que la Cercavila s'anava apropant. Després del pregó a càrrec de Jaime Fuentes i Toni Texeira, els focs artificials van omplir el cel de llum i es donava així per inaugurada la Festa Major 2012.


Dissabte, la colla gralles de l'Associació Gegantera del Prat van fer les ja tradicionals Matinades Gralleres. Van sortir molt d'hora per donar la benvinguda a un dia que es presentaria plujós. Sense por, van anar despertant al Prat . La majoria dels actes de dissabte quedaven cancel·lats, però per sort, el correfoc infantil i el Pratifoc trobaven el seu espai diumenge a la tarda.

Diumenge al matí, la Colla de Diables i la Casa de Aragón donaven la benvinguda a un nou dia que es presentava amb un sol lluent. La Plaça de la Vila es va omplir de gegants esperant el tret de sortida per començar la Trobada Castellera. Això sí, amb un petit canvi d'itinerari, donat que el Parc del Fondo d'en Peixo l'estaven arreglant. Enguany les colles convidades van ser: Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Lloret de Mar, Sant Quirze del Vallés, la Beguda Alta, Monistrol de Montserrat, Alella, Sant Carles de la Ràpita, la Batlloria (Sant Celoni), Castellbisbal i El drac d'Or de l'Hospitalet de Llobregat, a més de les colles pròpies: Gegants del Delta, AMPA Mare de Deu del Carme, IES Salvador Dalí, IES Estany de la Ricarda i la Colla de Capgrossos de l'Escola del Parc. El sarau final aquest any ha tingut lloc a la Plaça de la Vila, on gegants i capgrossos han ballat i sonat al ritme dels tambors i les gralles.

Mentre els gegants i capgrossos lluïen pels carrers del Prat, a la Plaça de la Vila tenien lloc les sardanes organitzades per Amics de la Sardana. Més d'una rotllana es movia rítmicament per la plaça al so de la música de la Cobla de Baix Llobregat.

Puntuals, a les 21h començava el Pratifoc Infantil, aquest any conjuntament amb la Colla jove de diables. Petits i grans s'arriscaven ballant a les espurnes de foc que queien i il·luminaven la Plaça de la Vila, en aquell moment totalment a les fosques. El final del correfoc dels més petits tindria inici el 28è Pratifoc dels Diables del Prat. Sortint des del Parc del Fondo d'en Peixo els carrers de la ciutat van ser testimonis dels balls i salts de les colles de Diables més atrevides, conjuntament amb el Pollo del Prat.

Però si demà el temps es manté, encara ens queda gaudir de la Cloenda de la Festa Major a càrrec de l'Esbart Rocasagna de Gelida, la Cercavila de Fi de Festa i com no, l'espera't piromusical! Vegeu algunes de les imatges 

1 comentari:

  1. I entre actes suspesos, colles castelleres, diables, gegants i capgrossos, i la cloenda final, diumenge la banda de la UFP va fer un gran concert al pati de l'Artesà, amb la col·laboración de Tum Tum Prat, espectacle que també forma part de la cultura tradicional del Prat.

    ResponElimina