dimarts, 20 de setembre de 2016

Un pilar de la nostra Festa Major, la cultura popular!

Any rere any, quan es comença a parlar de Festa Major, tots els ulls semblen fixar-se en qui ve a actuar… Però més enllà d’aquest fil de debat més polèmic que important, els actes de cultura popular són el veritable pilar de la nostra Festa Major.


Aquestes propostes són els espais de trobada, de relació, de treball compartit entre entitats i colles de la ciutat i que cada dia en torn de matí, tarda i nit, prenen els carrers per omplir-los de festa i donar tot el sentit a la nostra Festa Major.

Ja fa uns anys que la Festa comença amb el Toc d’inici en què els més petits van a cridar al Rotllà i la Griselda, els Gegants de la ciutat. En acabar el Toc les figures i les colles comencen la cercavila d’inici de la Festa Major que acaba a la Plaça de la Vila, de nou, amb l’Esclat de Festa Major en què participen un munt de colles i entitats de la ciutat.

Els grallers, amb les matinades, són els primers en despertar-se i despertar-nos a les 08 h del matí del dissabte. Si us heu escapat de les gralles, a les 11.30 h agafeu el timbal que de la Plaça de la Vila surt la ruta de Les 3 tavernes del Trenca-sons que ens passejarà pels carrers, omplint de ritme el matí del dissabte. Si sou més de ballar, la nova colla bastonera s’estrena a les 12h a la Plaça de la Vila mostrant-nos els seus balls de bastons en la que serà la seva primera participació a la Festa Major.


Si us ve de sobte la gana, l’entitat cultural i gastronòmica de Les Escarxofes del Prat cuinarà un arròs deliciós al Fondo d’en Peixo i, abans que us venci la son, a les 17h tornem a tenir una cita amb les danses, aquest cop amb la Colla Picacrestes a la Plaça de la Vila.

La tarda de dissabte té un moment imperdible i més des que tenim una gran colla castellera i som Plaça de 9… Enguany, la Trobada Castellera aplega, a la colla castellera del Prat i als castellers de Cornellà se sumen els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca, un luxe de colles sabent l’alt nivell que tenen aquesta temporada i comptant que el següent cap de setmana hi ha el concurs de Castells a Tarragona!

A les 20 h el Correfoc infantil prendrà els carrers del nucli antic fins arribar al Fondo d’en Peixo des d’on, a les 21h, s’iniciarà el 32è Pratifoc, un altre dels moments imperdibles de la Festa Major i la Festa gran de la nostra Colla de Diables que aquest any celebra el 25è aniversari de Pollo..

Dormir més de cinc hores per la Festa Major és tot un repte i és que les Matinades i les Tronades ens acabaran de despertar a les 08h per arrencar el diumenge de la Festa Major. Cal tenir temps i estar preparat a les 11.30 h per començar la Trobada Gegantera que comença amb la plantada a la Plaça de la Vila i acaba al Parc Fondo d’en Peixo al migdia.

A les 12h podem acostar-nos de nou a la Plaça de la Vila on té lloc la tradicional Ballada de Sardanes de Festa Major amb la Cobla Baix Llobregat.

Sembla que el dilluns ens permet si més no, recuperar la son acumulada del cap de setmana però no ens podem dormir que a les 18.30 h tenim una cita amb els castellers del Prat que ens enseyaran a fer pinya, a enfilar-nos…

A les 20.30 h arrenca la Cercavila de Fi de Festa, un cercavila on les entitats de cultura popular acomiaden la Festa Major acompanyant la gent cap al piromusical que es fa a l’Estació i emplaçar-nos… a la Propera Festa Major!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada